Какво е персонален коучинг

Да погледнем към историята – КОУЧИНГА (coaching), тази дейност се появява в САЩ през 90-те години на миналия век. През последните 10 години се появи също и при нас в Европа (Като още през 80-те години се заговори за НЛП – невро-лингвистично програмиране).

Какво точно представлява един коуч (coach)? Професионалист, който ви помага да постигнете вашата цел, като ви мотивира и стимулира. Зарежда ви с ентусиазъм и ви партнира да разгърнете изцяло вашия потенциал. Той е като един треньор, който ви поддържа във вашата дисциплина, но на състезанието се явявате само вие.

Персоналният коучинг е процес, при който коучът задава специфични въпроси, използва различни професионални методи и въвлича клиента в един диалог. Като ваш неутрален партньор, той ви помага да изясните вашата цел и да намерите най-правилния път за нейното постигане ВАШИЯТ ПЪТ. Крачка след крачка вие се приближавате към вашето желание.

Когато изчетете всяка дума от този страница вие ще се удивите колко забавно и интересно може да бъде това пътуване.

Новината

Най-после има начин да улесним общуването помежду си. Можете ли да си представите само – колкото по-автентични и искрени сте към себе си и другите, толкова по-добре ще ви разбират и ще откликват на вашите желания! Припомнете си когато бяхте на 5 години колко различно изглеждаше всичко около вас. А как звучеше вашия глас? Виждате ли себе си на двора да играете с другите деца и как всеки от вас знае точно какво да направи, за да продължи играта, която става все по-интересна… Ако можехте да се върнете в тези години само за няколко дни, дори за часове? Започвате да забелязвате, че не са нужни много думи, за да се разбирате помежду си. Навярно вече се досещате къде е скривалището на вашия потенциал?

Коучингът подпомага всички аспекти на живота, но негова главна цел е постигането на вътрешен баланс в самия индивид или намиране на Вътрешния компас.

компас
компас

Вероятно знаете колко често в книгите и курсовете за самоусъвършенстване и самопомощ ни предлагат да манипулираме нашите взаимоотношения, с цел да станат по-задоволителни. Представете си дори за миг, че създаването на положителни човешки взаимоотношения е нещо много повече от тактика. То означава осигуряването на човешка (емоционална и духовна) среда , в която да се осъществи обменния процес на взаимна комуникация и хармоничност. Това е процесът на синергията, където едно + едно може да е равно на 3, 4, 6 и т.н. То е нещо толкова фундаментално, колкото земното притегляне или въздухът, без който не можем да дишаме. И именно тук идва магнетичният момент, който променя живота ни… Представете си какво би се получило, ако двама души се синхронизират напълно – умствено, физически и духовно докато разговарят? Сигурно знаете, че преди много години Карл Густав Юнг нарече това явление – теория на Синхроничността

камъчета

Какво НЕ е коучинга?

 1. Диагноза
 2. Готова рецепта за щастие
 3. Консултация
 4. Психотерапия
 5. Психоанализа
 6. Хипноза
 7. Съветник

Защо персонален коучинг?

 1. Вероятно вече знаете, защото е важен отделният човек, а не етикета който му слагат.
 2. Всяко ДНК е различно и изисква своя уникален ДНК (коучинг) процес на трансформация на вътрешен потенциал.
 3. За всеки човек съществува поне един персонален коучинг, достатъчно е сам(о) да го потърси.

Видове коучинг:

 1. Индивидуален (персонален)
 2. Групов
 3. Според целите, които се поставят

гора

ЖИВОТЪТ РЕШАВА ПРЕЗ КАКВО ДА ПРЕМИНЕМ,

А НИЕ ИЗБИРАМЕ КАК ДА ГО НАПРАВИМ!

Искате ли и вие да минете по моста? Да срещнете някой, който вече го е направил… Тогава продължете към следваща страница.

Полезни статии, материали:

За да бъдете по-добре информирани можете да погледнете тук:

 1. Коучинг – пътят към успеха
 2. Коучинг (презентация 3 част) Варна Коучинг
 3. Коучинг – ICF Bulgaria
 4. Материали за коучинг – MLC International

Като продължавате да използвате този сайт, вие се съгласявате с употребата на бисквитки. повече информация

Бисквитките на този сайт са разрешени, тъй като са необходими за правилното му функциониране. Ако продължите да използвате сайта, без да променяте настройките си, или натиснете бутона "Приемам", вие се съгласявате с това.

Затвори