Знаете ли къде са живели древните българите по земите на днешна Италия?

Страстта към историята за втора поредна година отведе много наши сънародници в италианското градче Челе ди Булгерия, разположено в парка Чиленто, на 60 км. южно от Салерно. Предполага се, че през 7-ми век братът на хан Аспарух – хан Алцек стига до планината, която днес носи името Булгерия. Точно преди година беше издигнат първия паметник на български владетел извън пределите на нашата страна – на хан Алцек, за да се съхрани паметта за древните българите от този район.

Челе ди Булгерия умее да съхранява историята. Живописното градче, с близо 2 хил. жители, от четиринайсет века пази спомена за своите предци по тези земи. Много българи последваха духа на хан Алцек, който ги отведе до това живописно място в Италия. Този път поводът беше една специална годишнина.

Чуйте репортажа на Димитринка Йорданова за слушателите на Интернет  Радио   Татковина за празничното честване на 1 година от откриването на паметника на хан Алцек в Челе ди Булгерия:

 

        

Като продължавате да използвате този сайт, вие се съгласявате с употребата на бисквитки. повече информация

Бисквитките на този сайт са разрешени, тъй като са необходими за правилното му функциониране. Ако продължите да използвате сайта, без да променяте настройките си, или натиснете бутона "Приемам", вие се съгласявате с това.

Затвори