„Едно е да искаш,
Друго е да можеш,
А трето и четвърто е да го направиш!”
Радой Ралин

Навикът е нашата втора природа. Всичко, което умеем да правим добре, без да се замисляме – да се усмихваме, да дъвчем, да ходим, да говорим (а някой и да пеят) – някога сме го научили. Но дали всичките ни навици са така полезни и приятни?

Ако ви е омръзнало да се оплаквате на другите, без особен резултат…

Ако искате спешно да промените живота си в друга посока…

Ако имате ентусиазма да се събуждате „с очите на дете”, което вижда света за първи път…

Ако можете да заложите на ината си, че ще работи във ваша полза…

Ви каня да преминете през тази  трансформация през следващите 10 дни!

 Ку-ку-Ри-Гу стратегия

 

Веднъж попитали един известен гросмайстор, каква е разликата между стратегията и тактиката в шаха? А той простичко отговорил: „ Когато имаме една трудна ситуация в играта и намерим точното решение – това се нарича тактика. А когато имаме една безизходна ситуация и въпреки това намерим точното решение – това се нарича стратегия.”

Може ли харизмата да бъде стратегия?

Навярно много пъти сте чували думата харизма и тя е събуждала вашия интерес? Още в древна Гърция, хората са усещали онзи магнетизъм, който приписвали само на боговете или избраните от тях. По-късно този термин се настанил трайно в античните християнски текстове. С него описвали пророците и апостолите, всички онези които имали обаятелните качества на водачи. Ако трябва да сме честни, и днес тази дума все още има нюанс на загадка. Вярвам, че вие бихте искали да научите още нещо, което да ви разкрие вашата собствена харизма.

Готови ли сте?

Ами да започваме!

Ентусиазмът на петела

Ще ви разкажа една история, в която героите не се обичат, но имат какво да научат един от друг! Някога преди много години, по време на световната криза живяла една лисица. Като всички лисици по света, тя си мислела, че може да получи всичко, което пожелае. Но времената се били променили. Тя постепенно загубила своето обаяние и своята увереност. Разбрала, че нещо й липсва и вече не може да убеждава така добре другите животни в гората да изпълняват нейните желания. Една нощ, както се разхождала по пътеката и не можела да заспи срещнала бухала. „Добър вечер Лисо, защо си толкова тъжна?” – попитал той. Лисицата вдигнала поглед нагоре към дървото, където стояла птицата и тежко въздъхнала „Ееех Бухале, тежки времена дойдоха, не ми вървят вече работите…” – едвам отронила тя. Мъдрият Бухал помълчал малко и после отговорил с дълбок глас: „Лисо, моят дядо Белия Бухал беше дошъл от много далече, чак от Китай. Всяка вечер ни разказваше различни истории за тази непозната земя и нейните обитатели. И там също е имало трудни времена…

Хората наричали най-трудния момент на Кризата – Wēi JI (Уей Джи), weiji което означавало, че точно в този момент ти стоиш пред прага на една Опасност и една Възможност. Отиди и потърси петела, той ще ти помогне да събудиш твоята харизма. Времената се промениха. Променяме се и ние с тях. Не трябва да виждаш вече Петела като плячка, а като твой учител!” Разперил криле и безшумно отлетял в тъмната гора. Дълго мислила лисицата и накрая отишла за съвет при Петела. А той бил толкова магнетичен и апетитен. Колкото повече се приближавала към неговата къща, толкова повече недоумявала нещо: „Как успява Петела да мотивира така добре своите кокошки – да снасят всеки ден яйца, по своя воля и да са доволни от това? И после – не прави друго освен да Куку-ри-га! Ще трябва да разбера къде се крие тайната му! Без да го изяждам!” Приближила се до него и с пресипнал глас го помолила за съвет. Петелът я изслушал внимателно, приближил се до нея и казал: „Лисо, времената се промениха, но и преди и сега важи старата поговорка „Уважавай врага си!“ Да видим как мога да ти помогна да промениш незабавно твоите мисловни и емоционални схеми?” Поел дълбоко въздух и добавил: „Нужни са ти само три стъпки:

  1. Виж ситуацията както е!лисица   петел

    (не я виждай по-зле, отколкото е!)

  2. Затвори очи и я виж по-добре, отколкото е!лисица и петел
  3. Превърни я в картината, която искаш да стане!лисица и петел

Следващите 10 дни се откажи да се занимаваш с всякакви празни мисли и чувства. Откажи се да си губиш времето с обезкуражителни въпроси. Когато се уловиш, че се фокусираш върху нещо негативно използвай моя речник от Стратегията „Куку-ри-гу”! Ето няколко примера:

РЕЧникът на петела

Негативни изрази и емоции: Трансформирани в позитивни:
Ядосан Несладкодумен
Депресиран Спокоен преди действие
Разочарован/Фрустриран Сдържан/Възпрепятстван
Разстроен Внимателен
„Каква смрад” „Понамирисва малко”

И това са само някои примери от твоето ежедневие. Сега напиши 3-те негативни израза – твоите любими, и ги трансформирай, така както ти харесва.

Лисо важното е да се забавляваш! Това е първата крачка към твоята харизма. Не е достатъчно да знаеш какво да правиш. Трябва да правиш онова, което знаеш.

Всяка сутрин се подготвяй за успеха, тъй както подготвяш твоята закуска. Използвай моите съвети само за 10 дни! Аз успявам всяка сутрин да събудя ентусиазма на моите кокошки, тогава и ти можеш да опиташ!”

кокошки с яйца

Ако усетите, че сте се „оплели” в някоя празна мисъл или емоция, НЕ СИ ПИЛЕЙТЕ ВРЕМЕТО ДА СЕ УПРЕКВАТЕ, а променете веднага вашето състояние! Как? Намерете едно спокойно място и тихо си кажете (може и на ум): „Куку-ри-гу” Поне 3 пъти. Събудете сърцето си! На помощ ви идва един стар феномен – НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ЗА 2 НЕЩА ЕДНОВРЕМЕННО!

А можете ли да свирнете с пълна уста? Опитайте само! Е, как е? Или… или…

Така, че избирайте!

И все пак ако продължавате да си прахосвате времето с непродуктивните мисли и емоции и „да преливате от пусто в празно” оставете се на течението този ден. Ще трябва да изчакате следващата сутрин и да започнете „танца” отначало, Очакват ви 10 нови дни! И не се притеснявайте за тези, които вече са минали (те не се броят!)

Аплодисменти, а може би ползи!

  1. Ще усетите вашите мисловни и емоционални паяжини, които ви задържат!Вече няма да сте муха!муха
  2. Ще почувствате невероятен порив, всеки път когато поемете контрола над вашите мисли и чувства.
  3. Още по-важно-това ще ви помогне да придобиете нови навици и нови очаквания. Само 10 дни! А те ще ви подарят един по-богат и интересен житейски опит.

CARPE DIEM!
(лат. Улови мига)

P.S.

Ако се притеснявате (поне малко) какъв ефект ще има вашето ново поведение върху околните (близки и далечни), можете да им кажете, че взимате нови витамини и това е само страничния им ефект. Важното на вас да ви е добре! Нали?

Можете да поканите някой приятел или приятелка във вашата 10 дневна програма…

И така ставате двама, които ще си Куку-ригат!. „Всеки си е башка луд!”, казват старите хора. И са прави, понякога помага…

В краен случай може да си водите записки в дневника. По-скучно е, но е полезно.

Нито един избор не е задължителен! Решавайте и се забавлявайте!

Светът е оцелял, защото се е смял. Дори по време на световната криза!

Ку-ку-Ри-Гуууу

Следва продължение…