Харизмата на българина

Творчески проект

Обръщам се към всички вас българи в чужбина, които сте успели да осъществите своята мечта, в различна  област на науката, културата, спорта, бизнеса и изкуството. Каня ви да споделите  нещо  лично и съкровено в едно писмо. Да разкажете за онзи незабравим момент на трансформация във вашия живот зад граница.

Всеки един от нас е преминал през своите трудности. Но само вие сте уловили маг(нет)ичния момент на кризата и сте променили живота си завинаги. Разбрали сте, че зад опасността се крие голямата възможност пред вас… И така сте направили първата крачка напред.

Навярно точно тогава българския душевност и българското слово са ви помогнали най-много? За миг сте се потопили в света на българското творчество, съкровище което носим дълбоко в сърцето си.

глобус

Това е харизмата на българина, която ви е направила победители в чуждия свят. Вие, успелите българи  със своя успех допринасяте за възраждането на духа на нацията ни. Магнетизмът, с който е белязан вашия дух е многопластов и трудно измерим.

Искам да събера вашите разкази и да направя някои обобщения, които ще представят палитрата на българската харизма. Червената нишка в нашата народопсихология. Материалът ще издам в книга „Орфеевото цвете”.

И за какво е всичко това, ще попитате вие? За празника на Народните будители – 1 ноември 2017., където ще поднеса книгата на цветята на нашата нация – българските деца в България и извън нея. Така мистерията на българския дух и неговия глас ще продължи да живее в сърцата на идните поколения.

цвете

Орфеевото цвете (Haberlea rhodopensis) е най-красивото и лековито цвете по нашите земи. Ботаници от различни страни изкубвали цветето с корените и го държали в хербарии 2 години и половина. След това пак го засаждали в естествената му среда и то се прихващало и възстановявало своя живот. Орфеевото цвете е единственото цвете в света, което изпада в анабиоза (мнима смърт) и крие тайната на безсмъртието. То е свръхчувствително към светлината, то е като стих и музика, родено от кръвта на Орфей.”

Из книгата „Орфей и Европа”, Никола Гигов (София – 2000, издателство ХРИКЕР)

И до ден днешен на 15 август празникът на Света Богородица, украсяват чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир с венец, направен от Орфеевото цвете. Когато свещеникът поръси иконата със светена вода, цветето се съживява. И всички присъстващи занемяват и се прекланят пред безсмъртието на едно божествено създание – едно цвете.

Сега живеем във време на духовна и морална суша. Цветето на Българския Дух се е свило, но не е мъртво. То има нужда от малко бистра вода и човешка топлина, за да се роди отново.

Харизмата на българина е като Орфеевото цвете. Достатъчно е само „да я поръсим” с няколко капки от българското слово и тя оживява отново.

Орфей

„Опознай себе си и ти ще опознаеш Вселената и Боговете”

Орфей