Скъпи приятели, представям ви Ивелина Костадинова, дипломиран лайф и екзекютив коуч. Тя е откриващ гост на новата рубрика в моя блог — “На гости на Diyo Coach”. Днес Ивелина ще ни разкаже как правилно да си поставяме цели, кои са четирите стъпки при определянето им и какво са SMART цели. Приятно четене!

Как правилно да си поставяме цели?

Много хора се чувстват така, сякаш се носят по течението. Работят усилено, и въпреки това имат усещането, че не постигат нищо значимо.

Основна причина да се чувстват така е, че не са прекарали достатъчно време в мислене какво точно искат от живота и не са си поставили официални цели.

В края на краищата бихте ли тръгнали на голямо пътешествие без истинска представа за вашата дестинация? Вероятно не!

Целите са по-обмислени от желанията и моментните намерения. Следователно поставянето на цели означава, че човек е ангажирал мисъл, емоция и действия за постигане на целта.

И да си спомним, че: Твоят глас може да промени живота ти

Когато знаем какво точно искаме да постигнем, ние знаем къде трябва да концентрираме усилията си. Освен това бързо ще забележим разсейванията, които толкова лесно могат да ни отклонят от пътя.

Независимо дали става въпрос за отслабване, усвояване на ново умение, спестяване на пари, разчистване на дома или подготовка за маратон, целите могат да изглеждат толкова непосилни, че хората се отказват от тях в рамките на първите няколко седмици… Те или се разочароват, защото не виждат незабавни резултати, или се парализират от огромното количество усилия и време, които ще са необходими, и от очакваните предизвикателства, пред които ще се изправят по пътя.

Ето защо е от изключително важно значение да се научим правилно да си поставяме цели.

Стъпка 1 – дългосрочна визия

Преди да си поставите конкретна цел определете вашата дългосрочна визия за важните за вас житейски сфери.

След 20, 30, 40 години какво бихте искали да сте постигнали във всяка една от тези сфера?

  • Във връзка с важните партньорства в живота ви (съпруг/а, деца, родители, близки), какво бихте искали да сте изживели заедно?
  • Във връзка с вашата кариера/мисия, какво бихте искали да сте постигнали, с какво бихте искали да сте допринесли към света?
  • Във връзка с вашето здраве и тяло, как бихте искали да изглеждате, как бихте искали да се чувствате, какво бихте искали да можете да правите?

Стъпка 2 – едногодишни цели

След като вече имате ясна представа за дестинацията, към която сте тръгнали, сега е време да си поставите SMART цели, които ще задействат мощен мисловен процес и ще ви мотивират да превърнете визията си в реалност.

SMART е абревиатура на Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time bound, тоест SMART целите са специфични, измерими, постижими, реалистични и със срок на изпълнение.

Аз лично, обичам да си поставям 1-годишни SMART цели.

На база дългосрочните визии във важните за вас житейски сфери, помислете какво бихте искали да сте постигнали след 1 година, например, и си поставете 1, 2 или 3 цели на сфера (партньорство, кариера и здраве).

Разбира се, запишете своите SMART цели (черно на бяло), за да ги чувствате осезаеми.

Стъпка 3 – ежеседмични стъпки

Много хора се справят много добре с поставянето на цели, но в крайна сметка се провалят именно защото се чувстват обезсърчени при вида на голямата цел.

Решението тук е „Силата на малките стъпки“ – чували сте този израз.

Планирайте ежеседмични стъпки, които ще предприемете, за да реализирате целта си. Всяка седмица предприемайте по една малка стъпка към целта.

Ключов момент тук е планирането на следващата стъпка да става само след като сте изпълнили предходната. Няма как да знаете коя ще е най-добрата стъпка 2, докато първо не сте реализирали стъпка 1.

Стъпка 4 – ежедневни действия

Създайте си навика вечер преди да заспите да си задавате въпроса: „Какво направих днес, за да се приближа към моите цели?“

За автора

Ивелина Костадинова

Ивелина Костадинова е дипломиран лайф и екзекютив коуч. Работи с жени, които се стремят към промяна по отношение на своята кариера, взаимоотношения и своята фигура. Помага им да постигнат положителни резултати и да се доближат до своите цели и мечти. В работа си се фокусира върху мисловната нагласа /mindset/ на своите клиенти, като им помага да развият нов начин на мислене, защото променяйки мислите си, ние сме способни да променим живота си и да постигнем всичко, към което се стремим.